ÉÉN LASAPPARAAT DAT HET ALLEMAAL KAN: ESAB REBEL™ EMP 205ic AC/DC VOERT  ALLE LASPROCESSEN UIT ZONDER CONCESSIES TE DOEN AAN DE BOOGPRESTATIES

17/juli/2020

ESAB Welding & Cutting Products introduceert Rebel™ EMP 205ic AC/DC, 's werelds eerste echt draagbaar, inverter lassysteem voor alle processen. Met Rebel EMP 205ic AC/DC kunnen gebruikers AC en DC(Puls) TIG lassen met gebruik van Hoog-Frequent (HF) voor contactloze TIG-boogstarts. Mig/Mag-lassen met massieve draden (staal, roestvast of aluminium), gevulde draad lassen en gasloze draad en electroden lassen

Bij het ontwerpen van dit apparaat heeft ESAB AC TIG-mogelijkheden toegevoegd met behoud van alle voordelen die gebruikers van Rebel multiproces lasapparaten verwachten. Deze omvatten sMIG-technologie ('smart MIG'), flexibele ingangsspanning, klein formaat, draagbaarheid (het apparaat weegt 25,5 kg), hefpunten met vijf handgrepen, gekleurd TFT LCD-gebruikers scherm en een robuuste stalen behuizing. ESAB heeft twee gasventielen gemonteerd , zodat lassers verschillende gasflessen tegelijkertijd kunnen gebruiken die op de machine zijn aangesloten. Men kan gemakkelijk wisselen tussen TIG- en Mig/Mag functies zonder dat toortsen moeten worden verwijderd of gasaansluitingen moeten worden losgekoppeld.

Gebruikers kunnen in één enkele beweging materialen tot 6 mm dik lassen en profiteren van een uitstekende boogstabiliteit over het gehele uitgangsbereik. Het apparaat heeft een maximale uitgangs stroom van 235 ampère/26 volt voor Mig/Mag lassen, 180 ampère/27,2 volt voor electrode lassen en 205 ampère/18,2 volt voor TIG-lassen.

"ESAB heeft multiproces lasapparaten opnieuw gedefinieerd", zegt Dane Windsor, Global Product Manager - Light Industrial Products. “Andere merken multiproces apparaten combineren AC TIG en Mig/Mag niet in dezelfde behuizing, of bieden mindere boogprestaties in één of meer processen om het gemak van multiproces te verkrijgen. De unieke Rebel 205 AC/DC levert topprestaties in alle processen, handig verpakt in één machine.”

Windsor merkt op dat uit ESAB-onderzoek onder klanten naar voren kwam dat gebruikers onder geen beding AC TIG-mogelijkheden wilden verkrijgen, als dit zou betekenen dat de boogprestaties in het gedrang zouden komen. 

"Gebruikers wilden dat we volledige TIG-AC functionaliteit aan hetzelfde Rebel pakket zouden toevoegen, en dat hebben we geleverd", zegt Windsor. Hij merkt op dat andere multiproces lasapparaten in een of meer processen prestaties opofferen, vooral met cellulose-MMA elektroden. ESAB moedigt vergelijkingen van lasproeven naast elkaar aan en is van mening dat de Rebel een superieure ervaring biedt voor lassers van alle vaardigheidsniveaus.

Ingangsspanningstolerantie

De Rebel 205ic AC/DC werkt probleemloos op elke ingangsspanning in het gehele bereik van 90V tot 270V. Gebruik bij het aansluiten op een generator een vermogens uitgang van meer dan 7 kVA.

"Rebel 205ic-gebruikers willen overal en alles kunnen lassen", zegt Windsor. “Het multi-spannings-ingangsvermogen zorgt voor locatieflexibiliteit. Rebel 205ic biedt het gemak van 120V vermogen plus de mogelijkheid om op te voeren tot een vermogen van 230V voor het lassen van dikker materiaal of het gebruik van een elektrode met een grotere diameter.”

Windsor merkt ook op dat Rebel 205ic fluctuaties in de ingangsspanning beter verdraagt dan welk ander lasapparaat in zijn klasse dan ook. Zelfs in gevallen van 'vuile stroom' of wanneer plotseling een andere belasting online komt (zoals een slijpmachine of compressor), kan de Rebel 205ic het lasvermogen constant houden.

TIG-bediening met volledige functies

Met Rebel 205ic AC/DC bereiken gebruikers betere resultaten dankzij het type geavanceerde TIG-bediening die op industriële locaties wordt gebruikt. Via het gekleurde TFT LCD scherm kunnen gebruikers het volgende aanpassen:

  • AC-Balansregeling van 6 - 90% elektrode negatief (EN). Meer EN verbetert de inbranding, terwijl minder EN meer 'reinigingshandelingen' toevoegt, waarbij aluminiumoxide wordt verwijderd.
  • Instelbare AC-Frequentieregeling van 25 - 400 Hz. Hogere frequenties versmallen en intensiveren de boog, zodat in een hoeklas de smalle boog tot een verbindingswortel kan leiden. Ze verkleint ook de breedte van het smeltbad en verhogen de inbranding en voortloopsnelheid.
  • Gepulseerd DC TIG-lassen met frequenties tussen 0,1 en 500 Hz. Constructeurs van roestvast staal en degenen die werken met dunne materialen of andere warmtegevoelige toepassingen, gebruiken pulseren TIG lassen om de warmtetoevoer te regelen, het lasprofiel te versmallen en de voortloop snelheid te verhogen. Een lage frequentie, zoals 1 Hz, werkt als een metronoom, zodat lassers een goede cadans kunnen vinden voor het toevoegen van lastoevoegmateriaal.
  • Amplitude-offset. Pas de EN- of EP-stroomsterkte aan om de energie in het werkstuk en de reinigingsactie te regelen. Door EN aan te passen, wordt meer energie in het laswerk geleid en wordt de warmte van het wolfraam verwijderd om een kleiner smeltbad te creëren, de inbranding te verbeteren en voorverwarming op dikker materiaal te verminderen, terwijl een kleiner wolfraam wordt gebruikt. Door EP te verhogen, is extra reinigingsactie mogelijk terwijl een bepaald niveau van energie in het laswerk wordt behouden. 
  • HF (High Frequency) boogstarts elimineren de noodzaak om het wolfraam tegen het laswerk te houden. Gebruik HF TIG voor toepassingen voor het gemak of toepassingen waarbij contactloze boogstarts nodig zijn. Rebel zorgt met de Lift TIG modus ook voor positieve boogstarts zonder HF.
  • Up-Slope (oplopende stroom) om overmatige warmtetoevoer tijdens de boogstart te voorkomen en Down-Slope voor stroomafname aan het einde van een las om kraterscheuren te voorkomen.

Basis- en geavanceerde functies

De Rebel heeft twee bedieningsmodi, Basis en Geavanceerd, waarmee voor beginners het 
lassen gemakkelijk wordt of het gericht afstemmen van parameters voor de meer ervaren gebruikers. 

Lassers communiceren met de Rebel via het 109 mm-kleurendisplay, met behulp van dezelfde Thin-Film-Transistor (TFT) LCD-technologie die voor de beste helderheid wordt aangetroffen in tablets en andere slimme apparaten. Geen ander lasapparaat combineert dit niveau aan eenvoud, prestaties en controle.

Het bedieningsdisplay van Rebel bevat een ingebouwde gebruikershandleiding met afbeeldingen en tekst om te helpen bij het instellen van het lasproces, zoals voor het aansluiten van de lastoorts en werkstukkabel op de juiste OKC 50mm aansluitingen, evenals voor het bestellen van onderdelen. Op het display kunnen gebruikers de lasmodus selecteren en alle functies instellen en bedienen.

Smart MIG-voordeel

Met de sMIG-functie ("smart MIG") van de Rebel beginnen gebruikers met Mig/Mag-lassen door de materiaaldikte in te stellen en de draaddiameter te selecteren. De Rebel past zich automatisch aan, aan elke populaire combinatie van staal, roestvast staal, ChroomMolybdeen of aluminium lastoevoeg/gascombinatie en zorgt voor een stabiele boog. Met de sMIG-modus kunnen gebruikers dikker of dunner materiaal lassen door de draadaanvoersnelheid te verhogen of te verlagen, en om het smeltbad profiel te verbreden of af te vlakken door de spanning te verhogen of te verlagen. Lassers kunnen ook de smoorspoel aanpassen om de boogstabiliteit te verfijnen en spatten te beheersen. Aangezien gebruikers één parameter aanpassen, past sMIG automatisch de andere aan om de boog stabiel te houden.

Met behulp van een exclusief, ingebouwd algoritme bewaakt sMIG de techniek van de gebruiker en past deze aan voor een stabiele boog en superieure, herhaalbare lassen. 

"sMIG tilt 'smart' naar een niveau dat nog nooit eerder in de branche is gezien", zegt Windsor. "Ervaren lassers worden sneller productief en beginnende lassers produceren sneller lassen van hoge kwaliteit. De sMIG-functie neemt de twijfel weg van lassen met onjuiste instellingen, zodat gebruikers zich kunnen concentreren op de handvaardigheid met de lastoorts. Rebel geeft gebruikers het vertrouwen om overal te lassen met een lasklaar pakket.”

Voor de lassers die de voorkeur geven aan traditioneel Mig/Mag- en gevulde draad lassen, stelt de Rebel gebruikers in staat de draadaanvoersnelheid en -spanning vooraf in te stellen en aan te passen, evenals de inloopsnelheid, de terugbrandregeling aan te passen en timers te programmeren voor punt- en hechtlassen. Tijdens het lassen verschuift de aanduiding op het paneel  naar de stroomsterkte en spanning waarmee gelast wordt.

Rebel EMP 205ic AC/DC

Ja, je kunt het allemaal. Rebel EMP 205ic AC/DC last alle metalen in alle processen, inclusief AC en DC TIG, MMA, MIG-/MAG-lassen met massieve draden (staal, roestvast of aluminium)  gevulde draad lassen en lassen met gasloze draad.

x

x

Loading..