ESAB BREIDT HAAR FAMILIE VAN TOEVOEGMETALEN VOOR LNG-TOEPASSINGEN UIT EN LANCEERT SHIELD-BRIGHT GEVULDE DRAAD VOOR 9% NIKKELSTAAL

1/September/2021

ESAB heeft Shield-Bright NiCrMo-3 geïntroduceerd, een elektrode van het 625-type voor handmatig lassen, en een gevulde draad voor het MAG lassen, van 9% nikkelstaal in de verticaal-opgaande (3G/PF) positie met gebruik van 75% argon/25% CO2-beschermgas.

“We hebben Shield-Bright NiCrMo-3 specifiek ontwikkeld voor een Amerikaanse LNG-tankfabrikant die was overgestapt van een vooropening van 3 mm naar 4 mm met keramische backing”, zegt Neil Farrow, Global Product Manager - Cored Wires, ESAB. “Bredere openingen zijn een uitdaging voor draden met een hoog nikkelgehalte, omdat de poel de neiging heeft traag te zijn met een hoge kruin. Shield-Bright NiCrMo-3 creëert daarentegen een extreem vlak parelprofiel met een uitstekende binding met de tandlas. Het loopt bijna als zacht staaldraad, waardoor zorgen over de gevoeligheid voor warmscheuren en spanningsconcentraties afnemen.”

De draad is geclassificeerd als AWS A5.34/5.34M:2018 ENiCrMo3T1-4 draad en heeft een treksterkte van >690 MPa en een Charpy-inslagbestendigheid van >70 J bij -196oC. Shield-Bright NiCrMo-3, levert mechanische eigenschappen die de eisen van de klant overtreffen omdat ESAB de samenstelling van het lasmetaal zorgvuldig controleert.

Tijdens de ontwikkeling hebben ESAB-ingenieurs een lasgegevensanalyse toegepast om aan te tonen dat de draad last met een uitstekende boogstabiliteit en stroomsterkteregeling. Labtests in de 3G-positie toonden met een draad van 1,2 mm een afzetwaarde van 2,4 kg/uur aan. De slak liet gemakkelijk los om het risico op slakinsluitsels te verminderen en tijd en kosten te reduceren bij het schoonmaken na het lassen.

Familie van LNG-toevoegmaterialen

Eerder dit jaar introduceerde ESAB Cryo-Shield Ni9, een gevulde draad van een NiCrMo-legering die wordt gebruikt voor het lassen in alle posities van LNG-brandstof- en -opslagtanks van 9% nikkelstaal met 100% CO2-beschermgas. Deze aangepaste draad van het type 625 is uitstekend bestand tegen scheuren en superieur aan conventionele NiCrMo-3-draden. De mechanische eigenschappen zijn vergelijkbaar met de Hastelloy ENiMo-13 gevulde draden, maar tegen een lagere aankoopprijs vanwege de aangepaste samenstelling. Typische as-gelaste mechanische eigenschappen zijn een vloeigrens van 440 MPa, een treksterkte van 730 MPa, een rek van 44% en een kerfslagwaarde van 65 J bij -196 oC.

“We hebben Cryo-Shield Ni9 ontwikkeld in reactie op de verschuiving van scheepsvoortstuwingssystemen van zware stookolie naar LNG-brandstof om de uitstoot van oxiden te verminderen”, zegt Farrow. “Deze draad voldoet ook aan de behoeften van LNG-opslagtankfabrikanten en andere 9% Ni-staaltoepassingen. In benchmarktests met toonaangevende lasdraden van 625-legeringen bleek Cryo-Shield Ni9 een superieure scheurvastheidtolerantie te bieden, wat vooral bij het lassen van wortelverbindingen van cruciaal belang is. Praktijktests bij klanten met 100% CO2-beschermgas bevestigden ook een grotere tolerantie voor porositeitvorming, wet-out voor een vlakkere parel en slakafgifte in vergelijking met conventionele 625-legeringdraden. Bovendien ondersteunt het slakkensysteem het lassen in alle posities, ook boven het hoofd.”

Omdat er 100% CO2-beschermgas wordt gebruikt in plaats van een argonmengsel, verlaagt het bovendien de bedrijfskosten. De draad is goedgekeurd door de classificatiebureaus ABS, BV, DNV GL, KR, LR en CCS.

ESAB biedt Shield-Bright NiCrMo-3 en Cryo-Shield Ni9 aan met een diameter van 1.2mm op een 300mm korfspoel of plastic spoel. De vacuüm folieverpakking beschermt de draad tegen vochtopname. Om de volledige ESAB-portfolio van toevoegmaterialen en apparatuur voor LNG-toepassingen te zien, gaat u naar esab.com/lng voor meer productinformatie en succesverhalen. 

SB_NiCrMo-3

 

Shield-Bright NiCrMo-3 is ontwikkeld voor het lassen met gevulde lasdraden en grotere vooropening op LNG-tanks en creëert een uitzonderlijk vlakke lasrups, zoals te zien is in deze geautomatiseerde 3G-las. De goede aanvloeiing vermindert het gevaar van warmscheuren en spanningsconcentraties.

x

x

Loading..