ESAB DIGITAL SOLUTIONS OPTIMALISEERT SNIJ- EN LASACTIVITEITEN

12/februari/2019

ESAB Digital Solutions, met inbegrip van ESAB WeldCloud en ESAB CutCloud, verbindt digitale ecosystemen voor respectievelijk handmatige/robotische/automatische las- en snijautomatisering. Op Euroblech demonstreert ESAB een nieuwe door Microsoft Azure IoT ontwikkelde architectuur, waarbij het ThingWorx® Industrial Innovation Platform van PTC wordt gebruikt.

"Wij werken samen met Microsoft, omdat Azure een betrouwbare en veilige architectuur mogelijk maakt die data van een digitaal verbonden systeem direct naar de cloud verzendt", vertelt Mike Pantaleano, VP Data Driven Advantage/Digital Solutions bij ESAB. "Aangezien een server op locatie of een grote IT-infrastructuur niet langer nodig is, profiteren werkplaatsen en kleinere organisaties van de voordelen van datamanagement. Onze referentiearchitectuur die gebruikmaakt van ThingWorx, maakt ook configuraties ter plaatse en in hybride uitvoering (on-premise/cloud) mogelijk. Daardoor kan ESAB voor bedrijven van elk formaat een verbonden systeem configureren en op schaal maken."

"Dankzij de juiste digitale oplossing kunnen klanten zich richten op de verbetering van hun belangrijkste zakelijke activiteiten", zegt Pantaleano. Voor bedrijven die geen voor IIoT geschikte stroombronnen hebben, merkt hij op dat de nieuwe ESAB WeldCloud Universal Connector met vrijwel elke lasstroombron werkt. Deze kan data verzenden naar de ESAB WeldCloud, met inbegrip van tijdige lasbogen, lasparameters en start-/stop-informatie.

Door de nieuwe functionaliteit in ESAB WeldCloud kunnen leidinggevenden met één eenvoudige klik zeer geavanceerde dashboards bekijken. Een operations-manager zou bijvoorbeeld de volgende data voor een reeks lasapparaten kunnen bekijken: totale lasboogtijd, gemiddelde lasboogtijd per las, aantal lassessies, totaal gewicht van de neergesmolten lasdraad, draad gebruikt door elk station en het gemiddeld aantal onregelmatigheid per apparaat per sessie. Een supervisor kan gemakkelijk statistieken van een willekeurige gebruiker bekijken, de gewenste prestatiekenmerken identificeren en deze vervolgens reproduceren.

Op de IMTS demonstreert ESAB ook andere producten uit hun geïntegreerde digitale oplossingen, met inbegrip van WeldQAS, een realtime analyseproduct voor het meten van de laskwaliteit. WeldQAS die gereed is voor koppeling met de ESAB WeldCloud, levert de microdetails die engineers en kwaliteitsbewakingsmedewerkers nodig hebben. Terwijl veel systemen voor het vastleggen van lasdata alleen data in een logboek kunnen opslaan met 1 Hz, legt WeldQAS data vast met 23 kHz (en 234 kHz voor stiftlassen). Door de gemeten parameters te vergelijken met referentiecurves, berekent het systeem kwaliteitsmarkeringen voor iedere lasnaad en geeft het onmiddellijk een melding wanneer een onregelmatigheid optreedt. Gedetecteerde onregelmatigheid zijn onder andere een slechte ontsteking van de vlamboog, plaatselijke poreusheid, doorbranden, naadlengte (te lang of te kort) en lasnaadonderbreking.

Een permanente las-datalog realiseren

Zonder analyseprogramma's met officiële data, hebben las- en snijafdelingen bij het offreren van producten de neiging om gebruikspercentages van apparatuur te overschatten en de werkelijke tijdige lasboog te onderschatten.

"Als u het niet kunt meten, kunt u het niet verbeteren. Sommige lasafdelingen denken dat ze over 30 tot 40 procent efficiëntie van de totale apparatuur beschikken, terwijl ze eigenlijk ergens rond de 10% zitten", zegt Pantaleano. "De toepassingen en dashboards die een onderdeel vormen van ESAB Digital Solutions, stellen klanten in staat om hun huidige situatie in één oogopslag te beoordelen en vervolgens te beginnen met het opbouwen van aantallen basislijnen. Wanneer ze eenmaal bepalen wat hun 'stationaire toestand' is, kunnen ze verbeteringspunten identificeren."

Onproductieve tijd kan bijvoorbeeld slijpen zijn om een slecht voorbereid facet te compenseren of om spatten na het lassen te verwijderen. Met de CutCloud van ESAB die ook data van geautomatiseerde snijsystemen in een logboek opslaat, krijgen klanten inzicht in de belangrijkste aspecten van hun bewerkingsproces.

"Wanneer producenten activiteiten en aanverwante kosten kunnen documenteren, kunnen ze vervolgens de investering in oplossingen rechtvaardigen, zoals een geautomatiseerde plasmafacetsnijder of een elektrode van hoge kwaliteit die de slijptijd verkort", zegt Pantaleano.

Documentatie en traceerbaarheid, die nodig zijn voor windmolens, offshore, drukvaten en in andere industrieën, zijn andere gebieden waar de digitale oplossingen van ESAB kunnen helpen. Veel tijd besteden aan het genereren van stapels papier om eenvoudig te kunnen documenteren, is een ander voorbeeld van niet-productieve tijd en bovendien is dit gevoelig voor fouten. In plaats daarvan kan deze activiteit worden uitgevoerd in een eenvoudige workflow van de gebruiker. Dat gaat net zo gemakkelijk als het scannen van een barcode. Met de nieuwe WeldCloud scanapp van ESAB kan een klant met een smartphone delen en verwante variabelen scannen, zoals gebruiker, las- of snijapparaat en toevoegmaterialen. Die informatie wordt dan centraal in een logboek opgeslagen als onderdeel van de data van de lassessie.

"Leidinggevenden kunnen een bewerking op artikelnummer opzoeken en met een paar klikken gemakkelijk vaststellen wie aan een bepaald stuk heeft gewerkt", zegt Pantaleano. "De grootste productiviteitswinsten zijn echter niet afkomstig van sneller lassen of snijden, maar van het oogsten van de kracht van data voor het nemen van geïnformeerde beslissingen."

ESAB WeldCloud dashboards

ESAB WeldCloud-dashboards bieden zeer geavanceerde overzichten, waarmee leidinggevenden in één oogopslag de toestand van hun lassysteem kunnen beoordelen.

x

x

Loading..