Deze website maakt gebruik van cookies en andere trackingtechnologieën om u onze services te bieden, de prestaties en functionaliteit van onze services te verbeteren, het gebruik van onze producten en services te analyseren en onze advertentie- en marketinginspanningen te ondersteunen.

Cookiebeleid   Privacyverklaring

Hoe de toepassing van intelligente MIG-technologie onervaren lassers in staat stelt om consistente lasnaden van hoge kwaliteit te maken

12/mei/2017

Productiviteit is altijd erg belangrijk en lassen is een proces dat vaak onderzocht wordt. Afhankelijk van de specifieke toepassing kan de lasproductiviteit worden verhoogd door volledig geautomatiseerd of met een robot te lassen, het gebruik van semi-automatische processen of het verbeteren van het handmatige proces. Het aannemen van lassers met betere vaardigheden kan kostenbesparend zijn, maar in de meeste gevallen is het beter om de productiviteit van onervaren en minder vaardige lassers te verbeteren. Het verbeteren van de laskwaliteit en consistentie verhogen de algehele productiviteit doordat achteraf bijwerken en/of het opnieuw lassen wordt gereduceerd of zelfs geëlimineerd.

Dankzij deze veelzijdigheid wordt MIG-lassen gebruikt voor een extreem grote hoeveelheid taken, waaronder algemene productie en de reparatie van voertuigen. Daarom is MIG-lassen een belangrijk aspect voor bedrijven om te kijken naar verbeterde productiviteit. Fabrikanten van lasapparatuur hebben verschillende middelen ontwikkeld waarmee onervaren lassers de consistentie en kwaliteit van hun MIG-lassen kunnen verbeteren. Dit artikel behandeld de nieuwste kortsluitboog technologie van ESAB, ook wel bekend als smartMIG of sMIG.

Enkele jaren geleden ontwikkelde ESAB QSET om het aanbrengen van MIG-lassen eenvoudiger te maken en om een stabiele boog te behouden onder verschillende lasomstandigheden. De nieuwe smartMIG-technologie is de volgende evolutie van QSET, omdat het aanbrengen van lasnaden nog makkelijker wordt en het bereikt een niveau aan boogstabiliteit dat nog beter is dan de kwaliteit aangeboden door QSET. Momenteel is de sMIG-technologie geïmplementeerd in de nieuwe Rebel-lasmachines die gebruikt kunnen worden op gewoon staal, roestvrij staal, chroom-molybdeenstaal of aluminiumplaat van 1,0 tot 12,7 mm dikte, met draaddiameters van 0,6 tot 1,0 mm. Hiervoor wordt 5 tot 205A geleverd bij MIG-lassen met een inschakelduur van 25 procent, bij een eenfase voeding van 230V; daarnaast ondersteunt sMIG ook MIG-solderen. ESAB zal de sMIG-technologie in de toekomst ook gaan toepassen op meer MIG lasmachines.

Om sMIG te gebruiken, voert de lasser eenvoudigweg de plaatdikte en draaddiameter in via het 4.3-inch TFT-scherm. In tegenstelling tot QSET en andere systemen is het niet noodzakelijk om het type beschermgas in te voeren. De volgende stap in het instellen van het lasproces is het maken van een korte testlas. Hierna kan zelfs een onervaren lasser consistente en kwalitatief hoogwaardige lassen maken. Ervaren lassers kunnen gemakkelijker de 'sweet spot' van de las vinden en lasnaden produceren zonder zich enorm te hoeven in te spannen - dit betekent dat ze langer zonder stress kunnen werken en dus productiever blijven.

De gegevens van de intelligente sMIG-besturingsalgoritmes kunnen vanwege commerciële redenen niet vrijgegeven worden. Wat we wel vrij kunnen geven is dat de sMIG-technologie de lasstroom en het voltage bewaakt en continu kleine aanpassingen maakt aan de lasparameters om de veranderingen tijdens het lassen te compenseren, zoals lashoek en uitsteeklengte. Ervaren lassers, die met de sMIG-technologie hebben gelast, zeggen dat zij de superieure boogstabiliteit kunnen horen en de resultaten kunnen zien op de afgewerkte lasnaad, die gekenmerkt wordt door een fraai uiterlijk van de lasnaad en minimale spatten.

Indien gewenst, kunnen ervaren lassers de 'geavanceerde' modus gebruiken via het intuïtieve en eenvoudig te gebruiken TFT-paneel. Hiermee kan de heat input worden geregeld aan de hand van de voltage-regeling, waardoor de naadvorm wordt aangepast. De inductie kan ook worden aangepast om de boogstabiliteit verder te verbeteren en spatten te minimaliseren. Indien in de 'geavanceerde' modus, blijft de sMIG-technologie de lasparameters meten en maakt kleine aanpassingen om de stabiele boog te behouden. Samen met de afstelling van de lasser wordt zo het 'instelpunt' verplaatst waarbij sMIG de stabiele boog behoud.

Bij het ontwikkelen van de smartMIG-technologie wilden de ingenieurs van ESAB het zo eenvoudig mogelijk maken voor onervaren lassers om zeer hoogwaardige lasnaden te maken. Dit vraagt een eenvoudigere instelling en het automatisch behouden van een stabiele boog tijdens het lassen. Bovendien zagen de ingenieurs dat onervaren lassers, na een bepaalde tijd ervaren worden en dezelfde lasuitrusting wordt dan gebruikt door zowel onervaren als ervaren lassers. Het resultaat is dat sMIG vereist dat slechts het minimum aantal parameters wordt ingevoerd tijdens het instellen (alleen de plaatdikte en draaddiameter) en ervaren gebruikers hebben de mogelijkheid om de 'geavanceerde' modus te gebruiken om de lasnaad nog fijner af te stellen - dit blijven de voordelen van sMIG wat betreft eenvoudige instelling en automatische boogstabilisatie.

Voor meer informatie over smartMIG (sMIG) technologie en de nieuwe Rebel-lasmachines, neem contact op met ESAB.

 

Rebel action shot
x
x

x

Loading..